Oorlogskinderen

Oorlog en de impact op familierelaties

Oorlog laat onuitwisbare littekens na. Ook volgende generaties, zelfs als ze de ravage niet meemaakten, dragen die – vaak verzwegen – sporen mee. Een half verhaal dat gehoord wil worden? Je vindt hier een veilige thuis.

 

IMG 4613
IMG 2852

Niemand zal ons begrijpen.
– Erich Maria Remarque

Moest mijn vader weten dat je hiermee bezig bent, hij zou huilen van ontroering.
Waarom, papa?
Erkenning, dat is toch wat elke mens wil.

Op veel plekken in de wereld, in Vlaanderen en in de Westhoek heeft 1914-1918 diepe wonden geslagen. Ik ben kleindochter en achterkleindochter van oud-strijders uit De Groote Oorlog. Mijn grootvader Maurice overleefde de oorlog, maar keerde als een vernietigd man terug naar huis, een deel van zijn ziel was voor altijd achtergebleven in de loopgraven.

Die kwetsuur zat bij ons mee aan tafel. Dat ontdekte ik pas jaren later.

Ik heb de oorlog opgelopen in mijn hoofd.
– Louis-Ferdinand Céline

Voor mijn Masterproef ‘Altijd iemands vader, altijd iemands kind’ onderzocht ik de Systemische Impact van De Eerste Wereldoorlog, zowel voor de oud-strijders en de burgers die het aan den lijve ondervonden, als voor de familie en de volgende generaties. De gevolgen zijn vaag of messcherp: stilzwijgen, onderdrukte emoties of gevoelloosheid, nergens bijhoren, geheimen, afwezige of veeleisende vaders en/of moeders, een onbestemd gevoel van schaamte of schuld, ontheemd zijn, doelloosheid of levensangst, prestatiedruk, hard werken, angst voor schaarste, focus op eten, twijfel over je bestaansrecht enz.

Heel wat vergelijkbare patronen tonen zich als gevolg van De Tweede Wereldoorlog.

Ik stel mijn ervaring en expertise graag ten dienste van andere oorlogskinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, veteranen en burgers.

Wil je onderzoeken of dit bij jou speelt, zelfs al werd of wordt er niet over gesproken? Neem contact op, we leggen samen de puzzel, zodat jij je levensenergie weer voelt stromen.

DANK

Voor dit onderzoek werk(te) ik samen met Piet Chielens – voormalig coördinator van het In Flanders Fields Museum – en met het kenniscentrum van het museum. Zij eren en beheren de nalatenschap van 1914-1918.
‘Altijd iemands vader, altijd iemands kind’ komt uit het nummer ‘Duizend soldaten‘ van Willem Vermandere.

Lees HIER het nawoord van mijn Masterproef.
Lees HIER mijn kerstverhaal.

 

We brengen je familiesysteem in kaart en vullen ontbrekende elementen aan.

Je ontdekt waar dingen vastgelopen zijn.

Je krijgt een luisterend oor, grondige achtergrondinformatie en onderbouwde, deskundige begeleiding. Bij PTSS verwijs ik je uiteraard door.

Je bepaalt zelf of je dit liever individueel aanpakt, of in een besloten groep gelijkgestemden, of met een combinatie van beiden.


Data

In overleg

Prijs

In overleg

Uur

Bel 0499 577 601
of mail joke@wingsandwonders.be

Trainer

Joke Vander Laenen

Locatie

Gent

Inbegrepen

Warme locatie
Achtergrondinformatie

Deelnemers

Individueel
of Besloten groep
of Combinatie

When you go home, tell them of us and say: For your tomorrow, we gave our today.
J. M. Edmonds