Coachen in organisaties

Systemische team- en organisatiebegeleiding mét punch.

Voor Interne HR business partners, leidinggevenden, projectleiders
& Externe Consultants, bedrijfscoaches.

schatkist_vrouw 1
20200702 JokeVDL (c)AnVanGijsegem 57

Integreer de onderstroom, laveer elegant tussen verschillende belangen en verenig mensen en resultaten.

Als je met mensen werkt binnen een organisatie of bedrijf, of als externe expert in huis gehaald wordt, riskeer je soms gesandwicht te worden tussen de verwachtingen van het bedrijf (resultaten!) en die van collega’s of teamleden (kunnen we eens praten?).

We gaan de diepte in tijdens een zesdaagse die je verschillende formats aanreikt voor zowel groepen als 1-op-1 sessies, en die je leert peilen naar de onderstroom in een organisatie — zonder te vergeten wie je best welke verantwoordelijkheid toebedeelt.

Creëer echte veiligheid, waardoor mensen zich durven uitspreken en ideeën en energie volop stromen.

Leer complexe vragen waarin verschillende belangen spelen helder analyseren, en ontwikkel interventies met impact.

Verwerf een grondig inzicht in wat zichtbaar en onzichtbaar speelt in een team of organisatie en creëer een onderstroom waarin dingen als vanzelf goed gaan.

Combineer verschillende rollen (manager, coach, collega…) op een soepele manier en blijf stevig in je schoenen staan, ook als je gesprekspartner de druk verhoogt.

Breng speelsheid en lichtheid in lastige situaties en ga naar huis met een gereedschapskist vol inspiratie en waardevolle, praktische tools voor prikkelende interventies

Leer meer zijn en minder doen, en zo anderen begeleiden vanuit je eigen rust

Programma


Veiligheid geeft je een plek op deze wereld - Hilbrand Westra

Dag 1 - Essentiële concepten

We leggen de fundamenten van mensenwerk in een team of organisatie. Je weet hoe je veiligheid creëert, en daardoor vertrouwen en flow, zodat mensen zich durven uitspreken en ideeën borrelen. Je leert ethisch en doortastend werken in een context waarin meerdere belangen spelen, laveren tussen rollen, en coaching aan cijfers koppelen.


Beyond good and bad, there’s a place, I’ll meet you there - Rumi

Dag 2 - Identiteit

Een team of organisatie heeft een eigen persoonlijkheid. Net als jij. Een persoonlijkheid vol paradoxen, want een kracht, talent of kwaliteit heeft altijd een schaduwzijde. Op dag 2 leer je dat unieke karakter op een fijnzinnige manier in kaart brengen, zodat je van binnenuit zorgvuldige & doeltreffende interventies kan doen.


Everything that we see is a shadow cast by that which we do not see – Martin Luther King

Dag 3 - Systemische dynamieken in organisaties

Soms heb je van alles geprobeerd en toch loopt het vast. Het stroomt niet. Gedoe, onrust, een terugkerende dynamiek. Mogelijk ligt het antwoord in de onderstroom. Daarom duiken we op dag 3 in de systemische oerkrachten die in elk team en in elke organisatie spelen, gebaseerd op het werk van Bert Hellinger & van mijn eigen leermeester Hilbrand Westra: binding – ordening – balans geven en nemen – bestemming.


He/She/X who has a why, can bear almost any how – Friedrich Nietzsche

Dag 4 - Word meer, doe minder en begeleid vanuit rust

Mensenwerk doe je omdat je gelooft in het potentieel van mensen om méér te zijn. We zijn allemaal op zoek naar onze grotere bijdrage, naar leven naar betekenis. Wat jij te doen hebt, je eigen bestemming, dienstbaar aan het leven zelf, stellen we scherp. Daardoor kan je het als vanzelf doorgeven aan anderen, niet door nog meer te doen, wel door te ‘zijn’.


Simplicity is the soul of efficiency – Austin Freeman

Dag 5 - Case-studie en schatkist vol verfrissende formats

We doen een deep-dive in concrete cases van de groep en vullen jouw skills aan met een gereedschapskist vol originele, laagdrempelige formats voor sessies in bedrijfscontext. We integreren de onderstroom volgens het minimal proper action-principe: eenvoudige systemische interventies, dienstbaar aan het specifieke karakter van een team of organisatie. De nadruk ligt op pragmatiek en efficiëntie.


Wie in harmonie is, hoeft niet te vechten - Bert Hellinger

Dag 6 - Bestemming bereikt

Een team of organisatie is voortdurend in beweging. Soms zijn veranderingen pijnlijk: een harde reorganisatie; een ontslag; een product of een team wordt geschrapt. Toch zorgt net het insluiten van de eindigheid van dingen voor ruimte. Daarom ruimen we op dag 6 op, en leer je de kunst van het achterlaten & opnieuw beginnen.

Praktische informatie

Data

Voorjaar 2024 – 20 & 21 februari, 12 & 13 maart, 16 & 17 april 2024
Najaar 2024 – 23 & 24 september, 21 & 22 oktober, 18 & 19 november 2024

Prijs

€ 1.795 excl. btw i.s.m. YourCoach bvba, Erkend dienstverlener voor KMO-portefeuille. KMO’s en zelfstandigen kunnen tot 30% korting krijgen op deze opleiding. Het BTW bedrag kan niet worden gesubsidieerd.

Uur

9u30 — 16u30

Trainer

Joke Vander Laenen

Locatie

Loft 26
Sint-Salvatorstraat 18, 9000 Gent

Inbegrepen

Uitgebreid cursusmateriaal en lekker eten

Deelnemers

Maximum 14

Eén uit de duizend, die Joke. Energiek, gedreven, gefocust, erudiet, to the point en alert. Net wat je nodig hebt voor sterke interventies. 

Marc Verschooren — Senior Project Manager bij Randstad RiseSmart
Joke combineert veel verschillende facetten: ze is doortastend, hartelijk, begripvol en slaagt erin complexe dingen zo te brengen dat het aha-momenten worden. Haar opleiding is bovendien praktisch gericht, zodat ik er meteen mee aan de slag kon.
Catherine Heyman — Group HR Manager ScioTeq
No nonsense aanpak én humor. Niet zweverig, wel doelgericht. Joke houdt de juiste balans tussen een directe en een menselijke aanpak.
Annelies Steenbeke — CEO Obelisk
Wat een pittig, stimulerend en verruimend traject! Heel veel puzzelstukjes zijn op hun plaats gevallen. Dank aan de zeer fijne én uitdagende trainer Joke Vander Laenen en aan de veilige groep.
Dries Bullynck — Hoofd Operaties bij De Lijn & Coach